Histerik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histerik kişilik bozukluğu olan kişiler aşırı duygusallık, aşırı ilgi görme ve dikkati üzerine çekme isteği, olayları büyütme, dramatize etmeye eğilim, abartılmış duygusal tepkiler verme gibi özellikler gösterirler. Bu rahatsızlığa, ancak sürekli tekrarlıyor, günlük yaşamı ve sorumlulukları bozuyor ise teşhis konabilir.

Bu kişiler yakın ilişki kurmakta zorlanırlar. Aşırı yakın ve samimi görünebilirler ama bu duygusallıktan uzak içi boş bir görüntüdür. Bir yandan ilişkilerindeki kontrolü kendileri sağlamaya çalışırken bir yandan ise kendilerini aşırı derecede bağımlı hissederler. Bu kişiler sürekli ilgi odağı olmak istediklerinden ve yarışmacı yapılarından ötürü karşı cinsi bir rakip veya bir tehdit olarak görürler. Temelde bulunan cinsellikle ilgili korkularına rağmen dışarıdan izlendiklerinde flörtiyöz yaklaşımları vardır.

Hayal kırıklığına toleransları düşüktür; hayal kırıklığı sonrasında duygulanımları hızla öfke ve üzüntüye dönüşebilir. Değersizlik duygusu ve reddedilme korkusu hakimdir ancak bu dışarıdan pek anlaşılmaz. Çok büyük bir hevesle bir işe sarılırlar fakat ilgilerini çabuk kaybederler. Bu kişilerin intihara teşebbüs eğilimi fazladır. Belirsiz ve etkileyici bir ses tonu kullanmaya özen gösterirler.

Histerik kişilik bozukluğu ve histerik kişilik özellikleri olan kişilerde belirgin durumlar şunlardır:

 

doc-dr-adnan-coban

Abartılı duygusal tepkiler: Olumsuz ve olumlu duygularını abartılı bir şekilde yaşarlar ve dışa vururlar. Olumlu ve olumsuz duygular arasında ani geçişler yaşayabilirler. Dışarıdan bakıldığında, duygularını rahatça ifade edebilen kişilermiş gibi algılanabilirler, ancak bu durum duygularını kontrol edememeleri ile ilgilidir.İnsanlarla hemen yakın ve samimi ilişki kurma: Çok sıcak kanlı ve hemen kaynaşabilen biri gibi algılanırlar. Ancak bu durum duygularını kontrolsüz bir biçimde dramatik bir şekilde yaşamalarından kaynaklanan bir mesafe koyamama sorunudur.

Cinsel soğukluk-Flörtiyöz görünüm: Karşı cinse, cinselliklerini ön planda tutarak yaklaşma eğilimleri vardır. Flört ediyor gözükürler ancak bu, karşısındakine ilgi duyduklarından veya cinsel çekim hissettiklerinden değil, ilgi çekme ve onaylanmaya dair yoğun ihtiyaçlarından kaynaklanan bir durumdur. Cinsel istek pek duymazlar ve cinsel ilişki kurmaktan kaçınırlar.

Değersizlik duygusu: Özgüvenli, yakın ve iletişime son derece açık görünümlerinin ardında derin bir değersizlik duygusu hakimdir. Dışardan görünümleri, bu değersizlik duygusunu hissetmemek için kullandıkları bir kamuflaj gibidir.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Şizotipal Kişilik

Şizotipal kişilik bozukluğu çok ciddi bir rahatsızlıktır ve kişinin bu...

Takıntılı Kişilik

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kurallar, düzen ve kontrol üzerine...

Narsistik Kişilik

Narsistik kişilik bozukluğu, kişinin kendisini aşırı derecede önemli g...