Kazalar ve Sonuçları

Kazalar motorlu araç kazaları, iş kazaları vb. şeklinde ayrılmaktadır. Özellikle motorlu araç kazalarında akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğuna sık rastlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda motorlu araç kazası geçiren kişilerde travma sonrası stres bozukluğu görülme sıklığı %10 ile %46 arasında değişmektedir. İş kazalarına yönelik yapılan çalışmalarda ise, iş kazası sonrasında akut stres bozukluğunun görülme sıklığı ise %6 olarak bulunmuştur. Kazaların sonrasında, travma sonrası stres bozukluğunun yanısıra depresyon, anksiyete bozuklukları da görülebilir.

Kişi, kaza anını tekrar tekrar hatırlar, kaza anını sık sık rüyalarında görür. Kişiler, kazayı hatırlatan yerlerden, kişilerden uzaklaşabilir. Örneğin; trafik kazası sonrasında kişinin arabaya binememesi. araba kullanamaması gibi. Bunun yanısıra o anı hatırlayamama da görülebilir. Her türlü uyarana karşı ani tepki gösterme (fren sesi, motor sesi vb.) ve insanlardan uzaklaşma durumunda olabilir. Bazı kişiler de “Neden ben hayatta kaldım. O kadar insan öldü neden ben ölmedim?” diye kendini suçlama eğilimi içerisinde olabilir. Bir geleceklerinin kalmadığı düşüncesine kapılabilirler.

Kaza geçiren bazı kişiler olayı felaket olarak nitelendirirken, bazıları ise felaket olarak nitelendirmeyebilir. Felaket olarak algılamış kişi için bu durum travmatik olay niteliği kazanmaktadır.

doc-dr-adnan-coban

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Terör

Terör, korku, endişe, güvensizlik ve geleceğe yönelik kaygı yaratan he...

Afetler ve Duygusal Travma

Duygusal travma, yaşanılan veya şahit olunan çok kötü olaylara (cinsel...

Aile İçi Şiddet

Aile içi şiddet, ailenin bir üyesinin ailenin diğer üyelerine karşı gö...