Sınav kaygısını birçok defa bu köşeden aktarmaya çalıştım. Bu aşamada birkaç önerim olacak. Umarım siz değerli öğrencilerin işine yarar.

Sonuca değil sınava odaklanın: Sınavın sonucu sınav sonrası dönemin işidir. Kaç puan alırım, acaba istediğim yeri kazanabilir miyim gibi sorular sizi sınavdan geri bırakır. Sınava ve önünüze gelecek sorulara odaklanmaya çalışın.

Arkadaşlarınızla birlikte olun ve onlarla sohbet edin. Sizin gibi milyonlarca gencin aynı duyguları hissettiğini unutmayın. Bu yarışta yalnız değilsiniz.

Mümkün olduğu kadar sınavı konuşmayın. Hele hele sınav stresini hiç konuşmayın. Boş yere gerginliğinizi artırmış olursunuz.

Uykunuza en azından sınav öncesi iki gün dikkat edin. Kolay değil böyle bir psikolojiyle yatıp mışıl mışıl uyumak, ama en azından uyumaya erkenden hazırlanın.

Bildiklerinizi tekrar edin yeter. Son günlerde bilmediğiniz konulara ağırlık vermek şimdiye kadar getirdiğiniz ve idare ettiğiniz sınav sürecini bozuntuya uğratabilir. Hiç karıştırmayın, bildiklerinizi tekrar edin.

Size Özel Bir Uygulama

“Tapping” Yöntemi

Beynin en önemli özelliklerinden biri gerçekle hayale hemen hemen aynı tepkiyi vermesidir. O yüzden aşırı sınav stresi olan öğrencilere ritimle beyni rahatlatma tekniği olan “Tapping” yöntemini tarif edeceğim.

Bir koltuğa iki ayağınız da yere gelecek şekilde oturun. Kendinizi rahat, güvende, güçlü hissettiğiniz bir hayal oluşturun. Bu hayal bir sahil, orman olabildiği gibi kendinizi güvende hissettiğiniz birinin yanı da olabilir. Bu yerde huzurlu, sakin ve dingin olduğunuzu hayal edin. Hayal ederken bir yandan da ellerinizle dizlerinize ritmik bir şekilde vurun. Sol-sağ-sol-sağ şeklinde. Ritmi siz ayarlayabilirsiniz. Ne çok hızlı ne de çok yavaş olmalı. Orta karar hızda bir ritim olmalıdır. Önce on defa dizlerinize ritmik olarak vurun. Bekleyin, olumlu şeyler hissediyorsanız tekrar bir on vuruş yapın. Yine olumluysa bir on vuruşluk set daha uygulayın. Sonra bir an sınav kaygısını ve onun yarattığı duygusal ve bedensel tepkileri hissedin. Akabinde de bu yerde olduğunuzu hayal edin. Eğer bir rahatlama hissediyorsanız çalışma başarıyla tamamlanmış demektir. Sabahları kalktığınızda bir beş dakika kadar oturur pozisyonda bu hayali düşünün. Sizi rahatlatacaktır. Sınav sabahı yapmayı unutmayın. Eğer sınav esnasında aşırı kaygı ve huzursuzluk oluşursa bir dakika kadar bu hayali aklınıza getirin.

Sizlere başarılı bir sınav diliyorum.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

YGS Kaygısı Nedir? Hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

 

Okulda Travma Okuldan Soğutuyor

Okul, çocuğun ruhsal gelişiminde ve kişilik organizasyonunda son derec...

Okul Başarısızlığı

Okul başarısızlığı bir ruhsal bozukluğun belirtisi olabilir. Gerek ilk...

YGS Kaygısı

Haftaya üniversite sınavı var. Birçok genç istediği okulu kazanmak içi...