Haftaya üniversite sınavı var. Birçok genç istediği okulu kazanmak için yarışacak.  Gençleri bir telaş sarmış durumda. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygıdır. Yaşanan kaygı çok yoğun olduğundan kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanmasını, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesini engeller. Öğrenci potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performans düzeyine erişemez. Sınav Kaygısı yaşayan öğrenciler, çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştığı konuları hatırlamakta güçlükler yaşarlar.

Sınav Kaygısının Belirtileri

  • “Yapamayacağım, başarısız olacağım, kötü puan alacağım, rezil olacağım, ailemi hayal kırıklığına uğratacağım” gibi düşüncelere bağlı aşırı kaygı hali olur. Öğrenci unutkanlık, dikkatini toplamada, sınav sorularını okuyup anlamada ve düşünceleri organize etmede güçlük yaşar.
  • Sınav öncesinde ve anında çarpıntılar, düzensiz kalp atışları, düzensiz solunum, hava açlığı, ellerde titreme, ateş basması, baş dönmesi, baş ağrısı, mide ağrısı, kasılmalar, bayılma, kas yorgunlukları, uyuşma, terleme, titreme, bağırsak hareketlerinde hızlanma ve konsantrasyon bozuklukları gibi belirtiler baş gösterir.
  • Kaçma davranışları da sıktır. Öğrenci sınava çalışmaktan ve sınava girmekten kaçabilir. Bazen de yoğun kaygıdan dolayı sınavı erken terk edebilir.

Tavsiyeler

  • Kaygınızın yükseldiğini hissettiğiniz zaman birkaç derin ve yavaş nefes alın. Bu şekilde 5-10 nefes sizi rahatlatacaktır.
  • Cevabı yazmaya başlamadan önce yönergeleri ve soruları dikkatlice okuyun.
  • Her 10 ya da 15 dakikada bir sakinlik molası verin. Kağıttan kafanızı kaldırın başka yöne bakın, birkaç nefes alın, bacaklarınızı ve kollarınızı gerip gevşetin. Mümkünse biraz su için. Merak etmeyin bu molaların süresi bütün sınav boyunca ancak 5 dakikadır ki bu 5 dakika size onlarca dakika kazandıracaktır.
  • Cevabını bilmediğiniz soruları atlayın. Onlara her zaman geri dönebilirsiniz. Bu yöntem oldukça yararlıdır Çünkü bildiğiniz soruların cevaplarına daha az kısa süre kalmasını ve bildiğiniz sorularda puan kaybetmenizi engeller. Bir de özgüveninizi pekiştirir. Rahatlama hissi uyandırır.
  • Kitlendiğinizi hissettiğinizde durun, derin, sakin ve yavaş bir şekilde nefes almaya çalışın.
  • Sınavda başkalarıyla uğraşmayın. Hızlı olmak doğru yapmak manasına gelmez. Gördüğünüz tablo sizi yanlış yönlendirebilir.

Test Esnasında

Eğer test esnasında kaygınız yükselirse:

  • Kontrol sizde. Yavaş ve derin nefes alın.
  • “Elimden geleni yapıyorum, güvendeyim, üstesinden gelebilirim, yeterliyim” gibi düşünceleri nefes egzersizi eşliğinde telkin edin. 
  • Öncelikli göreviniz kazanmak değil, sınavı selametle tamamlamaktır.

Hepinize başarılar.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Okul Başarısızlığı

Okul başarısızlığı bir ruhsal bozukluğun belirtisi olabilir. Gerek ilk...

Geçici Yöntemler Sınav Stresinde İşe Yaramıyor

Sınav stresi, bir öğrencinin istediği yeri kazanamama, soruları cevapl...

Sınav Kaygısı Olanlar İçin “Tapping Yöntemi”

Sınav kaygısını birçok defa bu köşeden aktarmaya çalıştım. Bu aşamada ...