“Hocam topluluk karşısına çıktığım zaman ne söyleyeceğimi şaşırıyorum, bütün bildiklerimi unutuyorum, yüzümde kızarma, titreme, terleme, çarpıntı oluyor ve bir an önce o ortamdan ayrılmak istiyorum. Hatta mümkün olduğu kadar sosyal ortamlara girmek istemiyorum. İş görüşmelerine gitmekten kaçınıyorum. Okulda bildiğim bir şeyi hocam sorduğunda bilsem bile cevap vermiyorum. Bir bayanla karşılaştığımda müthiş bir sıkıntı ve heyecan yaşıyorum. Okulda yemekhanede yemek yiyemiyorum, yemek yerken insanlar sanki beni izliyormuş gibi geliyor, kantine gidip bir çay bile içemiyorum. Yemek yerken elim titreyecek veya yüzümün kızaracak diye iş yemeklerine gitmekten kaçınıyorum.” Bunlar sosyal fobiklerin en sık yakınmalarıdır. Halk arasında “utangaçlık veya mahcubiyet” olarak nitelendirilen bu durum kişinin akademik, mesleki ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor.  Genellikle aşırı eleştiren, ikaz eden, baskıcı ya da aşırı koruyup kollayıcı, sınırlayıcı ve kısıtlayıcı anne babaların çocuklarında görülüyor. “Aman yapamazsın, beceremezsin, adam olmazsın, işe yaramazsın” ifadeleriyle büyütülen çocuklar, zamanla kendilerini hata yapma potansiyeli yüksek bireyler, toplumu da hatalarını arayan bir unsur olarak algılıyorlar. O yüzden topluluk karşısına çıktıklarında aşırı bir korku, korkunun yansıması olarak da yüz kızarması, titreme, terleme, çarpıntı gibi fiziksel belirtiler yaşıyorlar. Zamanla kişi topluluktan kaçınmaya ve yalnızlaşmaya başlıyor. Yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen bu bozukluk müdahale edilmezse alkol-madde bağımlılığı ve depresyona sebep olabiliyor.

Fiziksel tepkileri engelleyecek ve korkuyu ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi ve şartlanmaları yok edecek bir psikoterapi programıyla %90 oranında tedavi başarısı yakalanabiliyor. 

Sosyal fobiden muzdarip arkadaşlar, biliyorum doktorlara bile gitmekten kaçınıyorsunuz. Bir defaya mahsus doktora gitme cesaretini gösterin. Göreceksiniz her şey bambaşka olacak.

Mükemmeliyetçilik Cinsel Performans Kaygısını Artırıyor

Aşırı kontrolcü ve mükemmeliyetçi erkeklerde cinsel performans kaygısı gelişebiliyor. “Acaba cinsel ilişkide yeterli olabilir miyim, erken boşalma olur mu ya iktidarsızlık yaşarsam” şeklindeki korkular zamanla cinsel performansı bozabiliyor. Hâlbuki sorun biyolojik olmaktan ziyade psikolojiktir. EMDR gibi yöntemler ve psikiyatrik takiple büyük oranda giderilebilmektedir.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Aşırı Çekingenlik ve Sosyal Fobi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Fobi Uyuşturucu Bağımlısı Yapıyor

Toplumda yüz kişiden 3 ila 13’ünde görülen bir durum olan sosyal fobi ...

Dini İnançlar ve Kültür Terörizmden Koruyor

Bilim insanı farklı dönemlerde farklı şekillerde tarif etmiştir. Bir d...

“Öğretmen Azarladığından Beridir Sosyal Fobiğim”

Topluluk karşısında rezil olurum, yanlış yaparım, eleştirilirim korkul...