Hırçınlık ve Huysuzluk Tedavisi
“Çocuğum hiç söz dinlemiyor. Kendi bildiğini okuyor, dediğim dedik davranıyor”
2 yaş dönemi çocuğun bağımsız olduğunu fark etmeye başladığı, merakının arttığı bir dönemdir. Çocuk gelişiminin en önemli evresidir. 2 yaş döneminde çocuk sıklıkla öfke nöbeti yaşayabilir, inatçılık ve hırçınlığı tetiklenebilir. Çocuk, yürümeye, keşfetmeye başlar. Hareket halindeki çocuk kurallar ve yasaklarla karşı kaşıya kalır. Çocuk yasaklara ya aşırı uyum sağlar yada bağımsızlığını ortaya koymak için direnebilir. Anne ve babanın çocuğun kendi duygu, düşünce ve istekleri olduğunu unutmadan kurallar ve sınır koyması önemlidir.
18. aydan itibaren, işlerin hep kendi istediği gibi ilerlemesini ister, istediği olmadığında ise öfkelenir. Kendisini odak noktası olarak görür. Akranlarıyla sürekli çatışma yaşayabilir. Onlara zarar vermeye (vurmak, itmek vb.) çalışabilir. Çocuk anne babasının her dediğine “hayır” diyerek aslında kendi bağımsızlığımı ve gücünü sınamaya çalışmaktadır. Bu dönemde bir yandan çocuk bağımsızlığı için cesaretlendirilmeye bir yandan da disiplin ve yönlendirilmeye ihtiyaç duymaktadır.
Sınırların ve kuralların belirlenmesi, bunları uygulamada kararlı ve tutarlı olunması önemlidir. Bazı aileler çocuğun her istediğini yapması gerektiğini, yapmazsa çocuğun sevgisini kaybedeceğini düşünür. Halbuki, bu yaklaşım çocuğa zarar verir.
Ailelere Öneriler
- Anne ve babanın sınırların, kuralların belirlenmesinde kararlı ve tutarlı davranması.
- Huysuzluk, hırçınlık yaptığında ilgi göstermek yerine, sakinleştiğinde ilgi göstermek.
- Çocuk bağımsızlığını sınamak adına kendi başına bir şeyler yapmak isteyebilir. Kendi başına yapmak istedikleri konusunda desteklemek.
- Hırçınlık yaptığında, ağlayıp kendini yerden yere attığında, etraf ne diyecek diye düşünüp geri adım atmamak, kararlı durmak.
- Çocuğun kendisini sözlerle ifade etmesini sağlamak. Bu konuda çocuğa model olmak.
- “Hayır, olmaz” gibi cümleleri kullanmaktan kaçınmak “Sakın, oyuncaklarını yer atma, hayır” demek yerine “aferin, oyuncaklarına zarar vermeyeceğini biliyorum” önemlidir.
DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN
PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST
Karşı Gelen Çocuk hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Enürezis ve Enkoprezis
Okul öncesi dönemde, bağırsak ve mesane kontrolünün temelleri atılır. ...
Çocuklarda Tavır/Davranış Bozukluğu (Conduct Disorder)
Davranış bozukluğunun ergenlik çağında en sık görülen psikolojik rahat...