Bazen korku karşısında yaptığımız davranışlar o an için bir baş etme işlevi görebilir. Çocuklarınızın davranışı da bunu yansıtıyor olabilir. Yani çocuklarınız bu yıkıcı ve sarsıcı travmayla baş etmede bu yolu kullanıyor olabilirler. Bunu anlayışla karşılayın ve hemen rasyonel müdahalelerde bulunmaya çalışmayın. Bunlar zaman içinde kaybolacaktır. Korku ve kaygılarını paylaşmalarına izin verin ve bunun için zemin hazırlayın. Duygularını paylaşması için zorlamayın. Zorlayıcı değil destekleyici olun. İhtiyaç duyduklarında yanlarında olacağınızı bilmeleri, bunu hissetmeleri çok önemli. Arkadaşlarıyla sosyalleşme ve paylaşma isteklerini destekleyin. Arkadaşlar duygularını paylaşmada çok etkili olmaktadır.

Deprem travmasında erken psikolojik müdahaleler nelerdir? Bu müdahale kimler tarafından uygulanılabilir? Neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır?

Böylesine şiddetli ve yıkıcı bir depremin ruhsal etkileri de çok yıkıc...

Elimde olmadan sosyal medyaya çok maruz bıraktım kendimi. Depremi bizzat yaşamamış olmama rağmen neredeyse aynı korku kaygıyı hissediyorum. Bu yaşadıklarım normal mi? Neler yapmalıyım?

Haberlere, olumsuz bilgilere ve üzücü görüntülere uzun süre maruz kalm...

Bellek sorunları yaşadığımı fark ediyorum, beni çok endişelendiriyor. Neler yapabilirim?

Depremin yarattığı yıkım ve dehşet geçici bir şaşkınlığa ve dikkatte z...