Tedavinin en önemli ayağı teşhisin koyulabilmesidir. Erken tehis tedaviyi de kolaylaştırmaktadır. Tedavide ilaç tedavisinin yanı sıra travma odaklı psikoterapiler uygulanır. İlaç tedavisi olarak kişinin yaşadığı belirtilere ve belirtilerin şiddetine göre planlama yapılır. Eğer aşırı uyarılmışlık ön planda ise anksiyeteyi azaltacak ilaçlar, antidepresanlar ve düşünceyi rahatlatacak antipsikotik ilaçlar kullanılabilir. Ancak sadece ilaç tedavisi TSSB’nin tedavisinde yeterli olmamaktadır. Evet, kişiyi biraz olsun rsahatlatmakta, uykularını düzenleyebilmekte, nispeten stabilize etmekte ama travmanın işlemlenmesine direk katkısı olmamaktadır. Bunun için travma odaklı yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Her türlü terapi yöntemi TSSB’ye katkı sunmaktadır. Ancak son yıllarda EMDR terapisi çok daha öne çıkmaktadır. EMDR içerdiği zengin ve farklı protokollerle TSSB’de son derece etkili olmaktadır. Beraberinde kişinin sağlıklı bir yaşam alanına yerleştirilmesi, temel ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal destek ve hayata uyum çalışmalarına alınması tedaviye büyük katkı sunmaktadır.

Depremden sonra depreme maruz kalanları ya da maruz kalmasa da etkilenen bireyleri nasıl bir süreç bekliyor?Deprem her ne kadar deprembilim gelişmiş olsa da henüz zamanı ve şiddeti tam olarak kestirilebilen bir afet değil. Deprem konusundaki en büyük prob

Deprem her ne kadar deprembilim gelişmiş olsa da henüz zamanı ve şidde...

Çocuklarım kendi odalarında değil, kapıya yakın odada salonda yatmak istiyorlar. Ben de şimdilik izin veriyorum. Ancak sonrasında bu korku geçmezse diye endişeliyim. Ne yapmalıyım?

Bazen korku karşısında yaptığımız davranışlar o an için bir baş etme i...

Bir depremzede değilim ama uykuya dalamıyorum. Ya deprem olursa diye düşünüyor, kaygılanıyorum, nefesim daralıyor. Ne yapmalıyım?

Depremin örseleyici etkisi ona maruz kalanlarda çok daha şiddetli olma...