Yeni bir akademik yıl başlıyor. Anne ve babaları bir heyecan sardı. Birçok ebeveynin aklından haklı olarak “acaba çocuğum yeni sınıfına alışabilecek mi?”, yeni okula başlıyorsa “okula adapte olabilecek mi?” gibi kaygı dolu düşünceler geçiyor. Bugün sizlere okula yeni başlayan çocuklarda sıkça rastlanan okula gitme korkusundan bahsetmeye çalışacağım.

Eğer Okula Giderken Ağlıyorsa Ayrılık Kaygısı Var Demektir

Bazı anne ve babaya bağımlı çocuklar okula başladıkları ilk günlerde aşırı ağlarlar ve müthiş tepki verirler. Hatta deyim yerindeyse “ortalığı yıkarlar”. Buna biz “ayrılık bunaltısı” diyoruz. Burada çocuk okuldan değil anneden veya babadan ayrılacağından, onları bir daha göremeyeceğinden, kaybedeceğinden, bir daha gelip kendisini almayacaklarından korkar. Bunun yanına bir de yeni bir ortam ve tanımadığı kişiler de eklenince tepki daha da büyür.

Sorunu Küçümsemeyin, Yardımcı Olun

Böyle durumlarda çocuğu çok iyi anlamak gerekir. Bilin ki çocuk bunu yaramazlıktan veya bencillikten dolayı yapmaz. Korkusunu hiçe saymak, küçük görmek, hatta alay etmek yerine oturup konuşmak, rahatlatmaya çalışmak, korktuğu şeylerin olmayacağı yönünde telkinlerde bulunmak, öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla iletişim kurmasına yardımcı olmak gerekir. İşin kolayına kaçıp çocuğu sınıfın içine itmek ve zorlamak kesinlikle yanlıştır ve telafisi güç travmalara yol açar. İlk günlerde çocuk adapte oluncaya kadar anne-baba biraz sınıfta zaman geçirebilir. Sınıfta olmasa da koridorda durabilir. Çocuğun annesinin okulda olduğunu bilmesi onu rahatlatacaktır. Gerekirse basamak uygulaması yapılabilir. Önce bir iki saat, sonra yarım gün ve sonra da tam gün okula gelmeye alıştırılabilir. Öğretmenlerin bu konuda deneyimli ve bilgi sahibi olmaları şarttır. Çünkü anlayışsız davranan öğretmenlerden dolayı yıllarca ruhsal sorunlar yaşayan, okula ısınamayan, okulu bırakan çocuklara rastlayabilmekteyiz. Burada aileye olduğu kadar öğretmene de iş düşmektedir. Çocuğu kucaklamalı, sevgiyle karşılamalı, özel olarak ilgilenmeli, onunla oynamalı, arkadaşlarıyla ilişki kurmasına yardımcı olmalıdır. 
Ailenin ve öğretmenin çabalarına rağmen korku gitmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

EMDR Bu Çocuklarda Çok Etkilidir

Okula giderken korku yaşayan veya anne-babada ayrılmaktan korkan çocuklarda büyük oranda daha önce yaşanmış bir travmatik yaşantı söz konusudur. Anne-babanın uzun bir dönem çocuktan ayrılması, evde sürekli tartışma ve kavgaların yaşanması, anne-babanın boşanmaları, çocuğun aşırı kollanması, çocuğa “sen yapamazsın, sen tek başına beceremezsin” gibi bireyselliği engelleyen tarzda yaklaşılması, çocuğun aşırı kısıtlanması ve ihmal edilmesi gibi sebepler bu korkuya yol açabilmektedir. 
EMDR seanslarında çocuğun travmatik yaşantıları tespit edilir. Bu yaşantılara karşı duyarsızlaşması sağlanır. Son aşamada da bu problemi çözebilmesi için yardımcı olacak pozitif düşünceler pekiştirilir. Sonuçta çocuk ayrılma kaygısını yener ve okuluna sağlıklı bir şekilde devam eder.

Çocuklarımıza yeni öğrenim yılında her şeyden önce sağlıklı ve verimli bir akademik hayat diliyorum.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Okul Korkusu Nedir? Hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer ki; İlgili linklere tıklayabilirsiniz.

 

Aşırı İlgi Çocuğu Hasta Eder

Hepimiz çocuklarımızı severiz, onlar için her şeyi göze alırız, canımı...

Hiperaktif Çocuklar Yaramaz Değildirler

Hiperaktivite; aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtü kontrolü ...

Cinsel Korkuların Tohumu Küçük Yaşlarda Atılıyor

Cinsellik en temel dürtülerden biridir. İnsanoğlu yalın bir cinsellik ...